onsdag 26. november 2008

Mitt liv som engelsklærer


Engelskundervisningen vår er kuttet fra to til en økt i uken. Tre timer i strekk er allikevel ganske lenge å lære bort engelsk til en gruppe jenter som ikke snakker samme språk som deg så våre pedagogiske og kreative sider blir stadig satt på prøve. Vi pleide å ha en tavle men nå er tavlen låst inn på et kontor og nøkkelen er blitt med en av de ansatte hjem til Kenya, noe som på afrikansk tid vil si at vi kanskje ser den tavlen igjen på nyåret. Jeg lot meg allikevel ikke stoppe og laget en stor pappklokke med bevegelige visere i håp om å kunne lære bort klokken. Etter to økter med hel, halv, kvart på og kvart over tok jeg sjansen på å teste jentenes kunnskaper og mine pedagogiske evner med en prøve. Prøven bestod av fire klokkeslett: fem, kvart over fem, halv seks og kvart på seks. Det var noen få som hadde alt riktig, noen som hadde alt feil og et flust av kreative forslag i mellom. Her er noen av forslagene:

Kvart på seks= it’s six half past nine, (ordene er i hvert fall riktige)
Kvart på seks= it’s five and nine, (logisk tenkt, men dessverre feil)
Kvart over fem= it’s fifteen three half past
Fem = It’s fotmi twerve (say what?
Ikke ligner det kinyarwanda heller)
Halv seks= it’s pasta quast xhill (hun skal ha for forsøket)

Konklusjonen ble i hvert fall at ikke alle hadde fått med seg hva jeg prøvde å lære bort. Et par uker til så er vi nok der. Jeg tar forresten gjerne imot pedagogiske hint og vink, forslag til sanger eller leker hvis noen føler de kan hjelpe oss på vei med undervisningen.

Hold on, be strong!

fredag 21. november 2008

Dagene har blitt til hverdager her i Kigali, og ting overrasker oss ikke like mye som de gjorde i begynnelsen av oppholdet vårt. Rwandas lengste skoleferie har akkurat begynt og AMU fylles daglig opp av barn som til vanlig går på skolen, men som nå driver med ferieaktiviteter slik som sang, dans og sport. Programmet vårt fortsetter som normalt bortsett fra at vi ikke er på besøk på onsdagene og de siste tre fredagene har vi hatt besøk på AMU og barna har stilt opp med det beste de har av sang og underholdning. Forrige uke ble det også arrangert HIV-tester på AMU. Barn og ungdom møtte opp for å la seg teste. Jeg vet ikke hvor mange tester som ble gjort, men i følge helsepersonellet som foretok testene var det seks personer som fikk dårlige nyheter. Vi var der da en del av barna fikk vite testresultatene, og det var ganske rart å se på køen med barn og vite at livene til noen av dem kunne bli forandret for alltid.

Vi er blitt invitert i bryllup i begynnelsen av desember, noe jeg tydeligvis må ta som et hint. Jeg fortalte en gruppe med Hiv-smittede mødre at jeg var 23 år og ugift, og dette synes de tydeligvis var ganske sært. Det manglet ikke på tilbud om gifteklare sønner eller brødre. Jeg prøvde høflig å si at familien min i Norge ikke ville like at jeg giftet og bosatte meg i Rwanda, men det var ikke noe problem, disse guttene kunne godt flytte til Norge. Å gå ut å spise kan også være en prøvelse. Det er stort sett menn som er ute, og de vil veldig gjerne invitere oss over eller sette seg ved bordet vårt. De prøver å fortelle oss at Rwanda er et fritt land der man er fri til å sette seg ned på et bord med andre, om denne friheten også betyr at man kan takke nei har vi ikke helt klart å finne ut av enda.

Ellers har vi den siste uken måtte forklare en fjorten år gammel jente at hun dessverre ikke kunne sove hos oss, men at hun måtte gå hjem. Når vi da vet at hun verken har mor eller far og bor hos noen slektninger hun tydeligvis ikke går helt overens med gjør det ikke oppgaven noe lettere. Heldigvis har AMU et stort støtteapparat, og vi noen er på saken for å finne ut hva som er galt.

Jeg burde vel skrive noen linjer om konflikten i Kongo. Problemet er bare at jeg vet så godt som ingenting. Ingen i Kigali ser ut til å bry seg om det som skjer bare noen få timer unna. Konklusjonen er i hvert fall at vi er trygge og at vi ikke ser noe til det dere ser på nyhetene hjemme. Skulle det utvikle seg er vi i trygge hender, så det er ingen grunn til bekymring.

Ni aho mu kanya!

onsdag 5. november 2008

Tror du denne gutten var på US open i 2003?

Eller at hun på bildet under noensinne har løpt Indianapolis Marathon?

Daglig ser jeg T-skjorter som fascinerer meg her nede. En gutt på tre år, som har søle fra topp til tå og en av hver sandal har vel sannsynligvis ikke vært på Kreta selv om T-skjorten hans sier så. Og veiarbeideren som står og graver i en grøftekant har vel ikke sett musikalen Cats. Vinneren så langt er en kirkegjenger en søndag som kom med en T-skjorte med bilde av en blond dame på og påskriften ”Claudias letze tour”, minnet mest om noe noen har trykket opp til et utdrikningslag eller en annen heisatur en gang. Men de ser ikke ut til å bry seg, klærne vi sender til Afrika blir båret med stolthet. Så neste gang du skal sende klær til et veldedig formål, ikke tenk at ingen har lyst til å gå med slike T-skjorter. Klær er klær og blir brukt uansett påskrift!

Barnefest!

På lørdag fikk vi for første gang oppleve samlingen med barna med HIV på AMU. Det var skikkelig stemning, og vi var allerede i feststemning fordi det var Linn Siljes bursdag. Barna hadde pyntet seg, vi lekte og koste oss og endte samlingen med rundstykker, banan og brus, jeg fikk skikkelig barnebursdagfølelse. Det skal ikke så mye til for å glede barna her nede og jubelen var stor da trampolinen ble tatt frem. Og når jeg sier trampoline mener jeg ikke de store vi har hjemme, men en tradisjonell enmanns treningstrampoline. Barna stilte seg pent på rekke, hoppet tre hopp og ga turen videre til nestemann, spørs om det hadde fungert like bra i Norge. Mens Linn Silje ble satt i arbeid på kjøkkenet hoppet jeg tau med noen av jentene. De hoppet den veldig tungvinte et-hopps-hopp-over-tauet-teknikken, og stemningen steg da jeg viste de at ved et dobbelthopp kan man holde ut lenger enn tre sleng. Det vil si, ikke alle var like fornøyde, for hun som tidligere var den beste hopperen var nå på linje med de andre. Ellers har jeg funnet ut at håret mitt er en ganske populær attraksjon. Blir det litt kjedelig slipper jeg det bare løst og jentene er ivrige etter å både ta på det, gre det og flette det etter alle kunstens regler. Det er en effektiv måte å få venner på, men resulterer også i mange spennende frisyrer. Fant forresten ut at allsang av Westlife-sanger også er en slager, både hos Linn Silje og jentene på AMU.

Ellers må jeg huske å oppdatere bloggen min. I begynnelsen var det masse som var nytt og spennende og jeg ville skrive om. Nå begynner jeg å bli vant til å være her nede, så ting som jeg kanskje ville stusset ved før er blitt ganske dagligdags.

På gjenbloggs!